URBANI KOVČEK JE OŽIVEL NOVO MESTO

V sončnem koncu tedna (19.-20.3.) se je v centru Novega mesta z raznovrstnim dogajanjem zaključil projekt Urbani kovček, pod okriljem društva Est=etika, društva za vzpodbujanje etike v prostoru, v katerem deluje tudi Studio Agregat.

Ideja Urbanega kovčka, modularnega, fleksibilnega in mobilnega urbanega pohištva za oživljanje prezrtih delov mestnega jedra, je nastala ob obeležitvi 650. letnice mesta in bila podprta s strani Mestne občine Novo mesto.

Zasnovali in razvili smo elemente Urbanega kovčka in jih s pomočjo mizarja in kovinarja tudi izdelali. Najmanjšo enoto sestavljata dve med seboj povezni vodoodporni plošči. V sklopljenem stanju element izgleda kot kovček. S sestavljanjem večih kovčkov lahko naredimo višjo ali nižjo mizo, poljubno dolgo klop, knjižne police ali pa kar ležalnik. Meje pri sestavljanju postavlja le naša domišljija.

Preko programskega dela projekta, v katerega smo želeli vključiti različne skupine prebivalcev, smo opremo preizkusili na terenu. Dogodki so bili umeščeni v premišljeno izbrane mestne ambiente, ki kar kličejo po druženju, vendar kljub temu ostajajo neizkoriščeni in prazni.

Izpostavljamo nekatere dogodke, ki so se odvili v sklopu programa:

Na športnem igrišču poleg vrtca Pedenjped v stanovanjski soseski Slavka Gruma je v soboto v sodelovanju z društvom ProstoRož iz Ljubljane in Krajevno skupnostjo Drska potekala delavnica ozaveščanja prebivalcev o pomenu javnih površin v tej soseski. Pogovarjali smo se o lastništvu, načrtovanju, financah, vzdrževanju, zakonodaji, družbenih spremembah in komunikaciji glede javnih površin v soseski. Živahna debata se je zaključila z željo po večji povezanosti prebivalcev ter skupnih akcijah za izboljšanje soseke.

 

V nedeljskem dopoldnevu so se na platoju pred knjižnico Mirana Jarca zbrali otroci in s striparjem Andrejem Štularjem spoznavali osnove in skrivnosti stripov. Narisali so svojo najljubšo zgodbo v tehniki čisto pravega stripa.

 

Pred kavarno Goga na Glavnem trgu se je odvil  zaključni piknik. Otroci so z igro, starejši pa z druženjem, oživili drugače skoraj popolnoma prazen trg. Ob prigrizkih so se prisotni spominjali najlepših trenutkov, ki jih vežejo na Novo mesto: kupovanje zvezkov in učbenikov v knjigarni na Glavnem trgu pred več kot 20 leti, poletje na Marofu, drsanje po zaledeneli Krki, sladoled iz Kavarne, 1975, kino v Sokolskem domu, park, kjer je zdaj Novi trg, indijančki v slasčičarni na Glavnem trgu, Rozmanova polna trgovin in trafika v parku pred SiMobilom, plesi na Windisharjevem vrtu, poletni večer na Loki na klopci, gibajoče se lučke na mostu in Rotovžu za božične praznike ... In kateri je vaš najljubši spomin na Novo mesto?

 

Premično večuporabno ulično pohištvo je na voljo tudi drugim posameznikom, društvom in organizacijam, ki želijo oživljati javne prostore Novega mesta. Za dodatne informacije se lahko obrnete na spletno stran društva Est=etika (www.est-etika.si) ali se nam pridružite na uradni Facebook strain, kjer je s fotografijami dokumentiran celoten projekt.